Indeks | Forrige Side | Neste Side | Bilde


16

vare, maa man ikke alene bestemme syregrad og sukkerindhold og vegt i frugtsaften for hver gang, men ogsaa forstaa at regulere denne.
     Det bør allerede nu paapekes, at hvis dette ikke gjøres, risikerer man, at en vin, der er gjæret til salg, enten ikke kan sælges eller blir konfiskert paa grund av altfor høi alkoholgehalt, eller i heldigste tilfælde regnet til „brændevine“. Ti loven hjemler for tiden kun uhindret salg av frugtvin under 9 % (volumprocent). Frugtvin over 15 % er av loven stemplet som bændevin.
     Og uten rengjæring lader en velsmakende drik sig ikke fremstille med saa lav alkoholprocent i almindelighet.
     Rengjær til de forskjellige sorter er nu at faa kjøpt i de fleste kolonialforretninger (f. eks. Jensen & Co., Kristiania) og alle apoteker eller engros gjennem firmaet Heiberg & Heiberg, Kristiania, som fremstiller samme.
     At man ved rendyrket gjær kan komme noksaa langt, ikke alene i at fremstille holdbare, alkoholsvake drikke, men ogsaa i at efterligne vine, derom er der ingen tvil. Men at man skulde kunne fremstille drikke, som kunne forveksles med egte vine, derom bør man paa forhaand opgi enhver illusion. De egte vines forskjellighet efter sted og aargang kjender vi. Deres specielle smak er et produkt av stedegne vinstokracer og gærracer, der allikevel influeres av aargangen. Hvormeget mere skulde da ikke

 


17

den omstændighet virke, at der som raastof ikke engang anvendes druer eller frugtsukker, men simpelthen et ganske andet sukker (rørsukker) og andre frugter! Selv om man ved rengjæring skaffer en passende gjær, blir raastoffet dog altid frugtsaft og ikke druesaft. Det lader sig ikke ændre.

Hvilke bær og frugter kan der lages
frugtvin og cider av?

     Omtrent av alle, naar de kun behandles paa rette maate.
     Som det av analysen vil sees, blir der under- tiden stor forskjel paa dem.
     Vil man ha svakt alkoholdige drikke, bør anvendes æbler, pærer – plommer vil der neppe nogensinde bli tale om her i landet. Dernæst vil tyttebær og blaabær gi svake drikke.
     Derimot gir ribs og stikkelsbær altid sterkere vin, rabarber allersterkest (svakest ogsaa ved kunst).
     Imidlertid er ogsaa vin av disse sorter de mest velsmakende.
     At alkoholmængden veksler saa, ligger først og fremst i sukkertilsætningen og i syregraden. (Syren bestaar dels av æblesyre, citronsyre, vinsyre, i enkelte ogsaa av garvesyre og benzoesyre).
     En sur frugt maa tilsættes meget sukker, en søtere mindre. Og jo mere sukker tilsættes, jo mere alkohol erholder man.
     Dr. Olav Sopp: Hjemmelagning av øl og vin.        2