Indeks | Forrige Side | Neste Side | Bilde


84

rugmel, hvetemel (jo grovere, jo bedre) ris, (det japanerne bruker) tapioca, fremforalt mais, selv simpleste maisgrøp til dyr kan brukes. Man kan lage sterkt eller svakt, bedst egner det sig til tyndt øl; men man kan ogsaa lage øl av bokøls styrke. Det beror bare paa inddampningen.
     Fremgangsmaaten er følgende:
     Først kjøper man sig et passende kvantum presset maltmug, som vel vil være at faa paa apoteket. Med maltmuggen bør følge baade gjær og humleekstrakt og bruksanvisning hvori angit, hvor meget melstof der kan avendes til hver portion. Man kan gaa ut fra, at det almindelig er ca. 5 liter almindelig øl av hver kilo melstof, man bruker. Av lett øl litt mere, av kraftigere øl litt mindre.
     Før brygningen begynder, tar man den til portionen avpassede mugmængde og bløter op nogen timer i kogt, avkjølet lunkent vand, gnir det godt ut i en dyp tallerken eller fat til en vellingagtig masse.
     Man veier nu av den portion mel, man vil ha, koker først vand i gryten, (helst kobbergryte eller dørslag), tilsætter melet indtil man faar en tyk grøt, som maa være uten klepper. Denne overlates nu til sig selv, indtil de faar en temperatur av ca. 60° C., helst litt under. Derpaa tilsættes den ovennævnte opbløtede mugmasse med det vand, der er bløt op i grøten og rører der meget godt

 


85

om. Den tykkeste ,,nævagraut“ blir da som den tyndeste velling. Saa lar man det hele staa til næste morgen, vel tildækket og indtullet, saa varmen holder sig nogenlunde.
     Den næste morgen rører man kraftig om i kjedlen og varmer den op til 62°, og lar den saa staa en times tid, kanske vel saa det. Derefter gir man det hele et opkog, saa skal det filtreres, og derpaa er vørteren færdig. Det hele er meget enkelt og letvint.
     Silingen eller filtreringen er det vanskeligste. Det er den samme fremgangsmaate, som er be- skrevet under hjemmebrygget øl. Man kan selv- følgelig sile i en almindelig saftpose. Det gaar litt sent, og bør man slaa litt varmt vand paa for at faa med alt. Men den bedste maate er som før beskrevet at lægge „roste“, det vil si i en beholder med hul i bunden og tappekran. Heri lægger man en del rene vedtrær, helst utkokte og ovenpaa der et par tommer rughalm, som er godt utvasket, saa slaar man hele massen opi, lar det staa litt, og tapper saa ut gjennem kranen.
     Det hele bør staa saa høit fra gulvet, at man kan faa en bøtte under. Det blir ikke klart med éngang, men slaar man op igjen, faar man tilslut en speilklar vørter. Nu er fremgangsmaaten den samme som med maltvørter. Man koker den ind til den styrke, man vil ha, humle saa