Indeks | Forrige Side | Neste Side | Bilde


88

fær. Mængden av den faar man indrette sig, som man selv synes. Mere pr. liter øl end 5 gram ingefær, som er stødt godt eller knust, maa man dog ikke bruke. Naar væsken er silet og avkjølet (englænderne silet den ikke) hælder man den paa flasker eller karafler, helst paa klare og tilsætter en del evighetsgryn. Flaskerne bør korkes, dog ikke for haardt, for da kan de springe. Grynene ligger og gjærer paa bunden. De vil ha saa litet luft som mulig. Efter et par dages gjæring i varmt værelse blir der paa flasken eller karaflen en svak mousse- rende drik, kun litet alkoholholdig. Drikken er da færdig. Den heldes paa andre flasker og korkes, og ny ingefærvæske heldes paa grynene.
     Disse kan gjemmes (som kefirkorn) og brukes senere.
     For 40 aar siden var disse „evighetsgryn“ meget anvendte over hele landet – hjemme hadde vi dem i alle fald i 1866. Man hadde da bare sukker eller sirup og en rosin sammen med vand, og grynene paa en klar „buttel“ gjæret i lyset. Jeg husker endnu, at jeg moret mig ved at se rosinen danse op og ned. For 20 aar siden svandt de væk igjen. For avholdsfolk vilde denne drik vistnok nu være velkommen.
     Jeg synes ikke denne drik er noget synderlig at anbefale, naar sukkeret er dyrt. Drikken blir let sur. Den eneste fordel er, at naar man bruker bare rørsukker, overstiger sjelden alkohol-

 


89

mængden 1 %. Anvendes derimot sirup kan den gaa like op til 4 %, og brukes vørter eller saft, kokt paa rosiner, kan den gaa endda høiere.
     I England kaldes disse evighetsgryn „Ginger- beerplant“. Men det moderne ingefærøl frem- stilles ikke længer ved disse gryn. Enten an- vender man ølgjær eller tar man simpelthen og sætter kulsyre til det søte ingefæravkok. Det er altsaa ugjæret brus. Det gamle ingefærøl lages sommesteds endnu under navnet „Stone beer“.

Kvas

er en russisk drik, som muligens kunde finde indpas i vore husholdninger. For russeren – fra czar til muschik – har den altid været uundværlig. Rigtig kvas, som er tilsat med litt søt lakris, liker neppe vi. Men uten den tilsætning er den ikke værst. Den foraarsakes ved en egen gjær, men almindelig ølgjær kan ogsaa brukes, vingjær ogsaa.
     Den simpleste form er den, der i hytter lages i et kar opunder taket. Det rengjøres aldrig, men av og til fyldes paa litt grønmalt og vand. Alle brødrester kastes op i karret. Her foregaar en stadig gjæring. Av og til tappes væsken i krus til klaring og for at drikkes. Denne kvas er syrlig, litt kulsyreholdig, og litet alkoholholdig.
     Den rigtige kvas lages av like dele rugmel, havremel og bygmel, omtrent 20 kilo til 100