Indeks | Forrige Side | Neste Side | Bilde


8

den bekjende arrak. Den ugjærede palmesaft av sukkerpalmen kaldes „toddy“. Man utvinder ogsaa sukker derav.
     I syd for det kaspiske hav vokser druer vildt. Her har semiterne, eller kanske de av et andet folk, lært vingjæringen ogsaa rimeligvis av natu- ren selv. Med semitisk (fønikisk) kultur er for 3000 aar siden eller vel saa det vingudens kultus uthredt til middelhavslandene.
     Her hos os vokser ikke druen. Og selv om den voksede, vilde dens sukkerindhold vistnok være for ringe til derav et fremstille nogen liflig drik.
     Kun faa av vore frugter er tilstrækkelig søte til at give velsmakende drilske.
     Men vi har, hvad oldtiden savnet, et billig sukker til at erstatte druens sukker med og et langt mere indgaaende kjendskap til gjæringens natur end dengang. Det er os mulig nu av frugtarter og bærsorter ved passende tilsætning av sukker og gjær at fremstille drikke, der saavel i velsmak som næringsværdi i nogen grad ligner de egte vine.
     Men vi maa ikke glemme, at da saavel bærenes indhold som det anvendte sukker en absolut forskjellig fra druernes, kan de drikke, vi erholder av bær og frugt, kun ligne, men aldrig bli de samme som druevinene. De burde egentlig ikke kaldes vine, da de er noget andet end vin. Men da vi heller ikke kan anvende ordet cider om

 


9

dem alle, og vi savner andre navne, er jeg nødt til at anvende navnet frugtvin.
     Derimot er der ingen tvil om, at de i mange, mange tilfælder ikke alene kan erstatte, men ogsaa bør erstatte de simplere utenlandske hete vine. Som visitvin sætter mange saaledes en god velgjæret ribsvin eller en skummende stik- kelsbærvin over almindelig simpel portvin eller simpel sherry, og til læskedrik ofte blandet med vand passer en æblecider aldeles udmerket. Men at mene f. eks. at kunne fremstille av blaabær en, der kan maale sig med Bordeauxvine eller endog Burgundervine, er likefrem en latterlighet. Ikke desto mindre kan der av blaabær og av rabarbra fremstilles drikke, der baade kan være sunde og velsmakende. Kun maa de ei kaldes „rødvin“. rhinskvin o. l.
     At almindelig frugtvin skal kunne erstatte helt ut øl som tørstedrik eller drik til maten, er ogsaa en faafængt tro. Det haaber jeg heller ikke. Ti det maa erindres, at frugtvinene aldeles ikke – ialfald ikke som de nu er – saa ganske uskyldige, idet de indeholder noksaa betydelige mængder alkohol, ialfald er mange saa sterke, som vort almindelige øl. Mine undersøkelser viser, at de kan naa op like til 19.65 % (volum) alkohol.
     En ting har vi imidlertid i vore frugter og bær, som nogen mon opveier mangelen av sukker – den fine aroma. Det er ikke tvil om,