Indeks | Forrige Side | Neste Side | Bilde


70

dere, samt bore en del smaahuller ovenpaa. Bøge- eller ekespaaner kokes og puttes nedpaa, derpaa heldes ansatsgjæren over spaanerne. Dette staar en dags tid. Saa heldes den alkohol- holdige væske over. Man paa passe paa, at altid litt av spaanen staar over væsken. Saa kan man la dette staa rolig i nogen uker i et varmt værelse, da er eddiken som regel sterk nok. Man tapper saa de ¾ av og helder ny vin paa. Er ikke eddiken sur nok efter 3 uker, faar den staa længer.
     Ankeret maa aldrig fyldes mere end høist ⅔ for hver gang. Er eddiken ikke klar, kan den siles eller filtreres. Blir eddiken for mørk, kan den gjøres klar ved at sile den gjennem litt benkul, som faaes paa apoteket.

 

 

 

 

 

 

 


Hjemmebrygget øl.

     Der er ingen tvil om at vi hos os drikker for meget kaffe og at vore nu saa svage ølsorter vilde være langt at foretrække. Selv vort bayerske øl er langt sundere at drikke til maten end kaffe til alle tider. Der er imidlertid lagt saa store hindringer iveien for at faa kjøpt det at det ofte er umulig at faa fat paa. Det søl der anvendes istedet, nemlig sirupsøl, er efter min mening noget maveødelæggende svineri. Man bør da heller malte og brygge selv. I byerne vil det vel neppe lønne sig. Der staar man sig at faa enten almindelig eller alkoholsvakt øl fra bryggeriet. Men paa landet er det nu om stunder anderledes.
     Jeg har i flere aar maltet og brygget selv og har utviklet en særlig letvint og grei metode for husbrygning. Man kan naturligvis nøie sig med den gamle metode. Men i vor tid maa man næsten altid gaa ut fra vegt, tid og termometer.