Indeks | Forrige Side | Neste Side | Bilde


80

omrøring den kokte mæsk opi mæskekarret, indtil jeg faar varmegraden der op i 62 à 63° C.
     Dette er hovedmæskningen. Under denne temperatur maa mæsken staa under røring av og til i 10 timer. Man maa passe paa at føie til kokende briskelaag av og til og dække godt. Allerede naar mæsken har staat en times tid ved 62 ½ graders Celsius, øser jeg en tredjedel av den op i bryggepanden og koker. Naar mæsken har staat under røring av og til ved 62½° C. i to timer, øser jeg fra bryggepanden den kokende mæsk op i mæskekarret, indtil der blir en temperatur av 75° C. Dette er den sidste grad. Her staar den en time. Blir der noget igjen i panden, øses dette op i rosten, efterat al briske- laag er tappet av, saa den er rendt helt tom. Som regel maa man imidlertid koke litt ekstra briskelaag og øse paa av og til, for at holde denne varmegrad.
     Naar man har rørt godt om, og mæsken har staat en time ved næsten 75 grader, er mæsk- ningen færdig. Man skal da sile vørteren klar. Man lukker rostekarrets tappekran og øser forsigtig op i rostekarret slik at man lægger mæ- sken utover, saa den dækker hele rosten. Naar dette er skedd, tappes der forsigtig litt ut gjen- nem kranen. Saa lukker man atter kranen igjen og øser hele mæsken op i rostekarret – hvis der er plads. Hvis ikke faar man ta det i flere dele. Reservebriskelaag kokes nu i panden og

 


81

øses tilbake igjen. Panden gjøres derpaa ren. Man lar nu rende uavbrutt gjennem rostekranen. Men al vørter som ikke er blit klar, øses tilbake. Først naar den begynder at rende speilblank, helder man vørteren op i bryggepanden, som man imidlertid har gjort ren. Vørteren kokes nu i panden. Naar alt er rendt av rosten gjennem kranen, lukkes den, og man helder ny kokende laag eller vand over. Dette blir staaende nogen tid til uttrækning, og der kan av dette lages et lettere øl eller det kan kokes ind sammen med vørteren. Vørteren blir bedre og øllet klarere, om man mæsker den tynd og koker den ind til det bestemte maal. Enhver maa naturligvis ha merke paa sin bryggepande, saa han vet naar den rette vørtermængde er naadd.
     Nu skal humlen tilsættes. Jeg øser den op i selve vørteren, litt før den er indkokt til den rette mængde, og koker den i en kvart time, og siler saa vørteren.
     Til hver liter øl tages 2 à 3 gram humle. (Svak humle det dobbelte) – til hver kilo malt 10 à 15 gram humle.
     Imens maa man gjøre rent mæskekarret. Har man et andet dertil passende kar, desto bedre. Den passende indkokte vørter heldes nu op i dette kar. Man kan nu se om man har faat rigtig vædskemængde. Har man for lite, kan man vande ut rosten en gang til, koke det og sætte til.
     Olav sopp: Hjemmelagning av øl og vin.           6